Specialisten in elektronica

We kunnen ons geen leven zonder elektronica meer voorstellen. Waar enkele decennia nog veel dingen met mechanica werden opgelost of met de hand gedaan werden, heeft de elektronica langzaam maar zeker ons leven en onze manier waarop we dingen doen, overgenomen. Een goed voorbeeld om dit te illustreren, is trouwens wat ik hier aan het doen ben: schrijven. Zo’n 50 jaar geleden, leerde ieder kind in de basisschool nog schrijven met pen en inkt. Ik heb het in de jaren ’70 trouwens ook nog op die oude beproefde manier geleerd. Tegelijkertijd leerden we in die tijd ook nog typen op een mechanische tikmachine. Later werd deze vervangen door een elektronische tikmachine en even later in de jaren ’80 werd de elektronica nog verder doorgedreven, waardoor we allemaal met tekstverwerkers op de computer gingen werken. We maken dus allemaal gebruik van elektronica vandaag de dag, maar dat maakt ons nog geen specialisten.

printplaatWat zijn specialisten in elektronica

Specialisten in elektronica, zijn vaklui die van de elektronica doelbewust hun vakgebied gemaakt hebben. Hiermee wordt bedoeld dat ze niet alleen een grote passie hebben voor elektronica, maar dat ze er ook een grote kennis van hebben. Vaak hebben ze het vak geleerd op bachelor niveau of hoger en gebruiken ze op dagelijkse basis hun kennis om reparaties te verrichten die verdergaan dan het verwisselen van onderdelen. Zij kennen de apparaten die ze repareren door en door en de echte specialisten zijn niet alleen in staat tot reparaties, maar kunnen de prestaties van een apparaat ook verbeteren omdat ze niet alleen de kennis hebben, maar ook beschikken over de juiste apparatuur en de passie om dit tot een goed einde te brengen.

elektronica uitgelichtExpert gebruikers in elektronica

Behalve de vaklui die elektronica ontwerpen of repareren, raakt de laatste tijd ook het woord expert gebruiker meer en meer ingeburgerd. Ook gebruikers interesseren zich voor elektronica. Daarbij komt het voor dat zij door het regelmatig gebruik van elektronica, tablets, computers en gadgets tot bijzondere inzichten komen die interessant kunnen zijn voor andere gebruikers. Wanneer dit het geval is kunnen deze expert gebruikers zich op hun gebied ook specialisten in elektronica noemen. Een voorbeeld van dit soort expert gebruikers zijn de applicatiebeheerders die in menig bedrijf onmisbaar zijn als vraagbaken voor de andere gebruikers.

Wat kosten specialisten in elektronica?

Vaak is het loon van specialisten in elektronica afhankelijk van hun diploma en hun ervaring in hun vakgebied. Bijkomend kan de sector waarin ze tewerkgesteld zijn bepalend zijn voor hun loon. Zo zal een computerexpert in de zorg minder verdienen dan in de IT sector zelf. Vaak zijn deze verschillen niet terecht.