Specialisten in de bouw

Vaak wordt er neergekeken op bouwvakkers. Even vaak staan mensen er niet bij stil dat we helemaal niet zonder deze specialisten in de bouw kunnen. Maar wanneer is iemand zo’n specialist en niet gewoon een metselaar, timmerman, stukadoor, loodgieter of elektricien.

Wat is een specialist in bouw?

timmermanZoals we al zeiden: een metselaar, timmerman, stukadoor, loodgieter of elektricien vinden, is niet zo moeilijk. Een specialist in de bouw vinden is wat anders. Een dergelijke specialist is iemand met een hart voor zijn of haar vak. Dan spreken we met name over iemand die niet alleen stenen op elkaar kan metselen op een blijvende manier, maar eerder over iemand die zijn beroep tot een kunstvorm verheven heeft.

De timmerman

Hetzelfde geldt voor de timmerman die niet alleen kan timmeren wat hem opgedragen wordt, maar ook zelf iets toevoegt aan zijn werk. Een specialist is tot meer in staat dan het leveren van uitvoerend werk. Een timmerman specialist kan niet alleen een gebinte timmeren, hij heeft ook kaas gegeten van de constructie zelf.

De stukadoor

Of neem nu de stukadoor: pleisterwerk aanbrengen op voorschrift kan iedereen. Het is wat anders wanneer het over kunstpleisterwerk gaat of over oude technieken die terug tot het leven geroepen moeten worden. In het laatste geval hebben we wel een echte specialist nodig.

De loodgieter

Het zelfde geldt voor een loodgieter. Het is misschien wel mogelijk om te leren hoe je stukken buis aan elkaar zet. Dan ben je echter nog geen specialist. Een loodgieter die in staat is om niet alleen de buizen aan elkaar te zetten, maar ook het plan van de waterleiding kan lezen of een dergelijk plan op papier kan zetten, dat is een specialist.

De elektricien

Tot slot willen we het hebben over de elektricien. Iedereen kan onder supervisie leidingen trekken. Weten waar je mee bezig bent, en de juiste leidingen op de juiste plaats kunnen trekken zonder dat je dat uitgelegd hoeft te worden, dat maakt je een specialist. Wanneer je zelf ook de leidingen kunt plannen op zulk een manier dat de lamp altijd zal branden of uitgaan wanneer jij dat wilt, maakt je tot een specialist.

De prijs van een specialist in de bouw

Wie goed werk levert, mag daar goed voor betaald krijgen. Daarom zijn er diverse websites die waar je eenvoudig een offerte kan opvragen. Een voorbeeld hiervan is werkspot, je geeft zelf aan wat er moet gebeuren en aannemers doen je een aanbieding. Wanneer je een specialist in bouw nodig hebt, dan moet je bereid zijn om daarvoor het wettelijke barema te betalen. Wanneer het voorkomt dat iemand zich presenteert als een specialist dan hoef je met dat stukje minder geen genoegen te nemen. Tezelfdertijd moet je er ook mee rekening houden dat diensten die aan te lage prijzen aangeboden worden, niet aan de vereisten van een specialist voldoen.