Specialisten in verslagen maken

Een verslag maken is iets wat we allemaal wel eens moeten doen, de één vaker dan de ander. Dit begon eigenlijk al toen we nog veel jonger waren, denk maar eens aan werkstukken op de basis- en/of middelbare school. Vervolgens op de universiteit of een opleiding, kreeg zo’n verslag al snel een wetenschappelijkere vorm. Hoe ouder we worden, hoe ingewikkelder de verslagen worden die we moeten maken. In dit artikel zullen we je een paar tips geven hoe je het best een verslag maken aan kan pakken!

Algemene tips

Om te beginnen een paar algemene tips, waarvan de eerste is: van uitstel komt afstel. Uitstellen is iets wat veel voorkomt, vooral bij het maken van een verslag. Hierdoor zakt de moed vaak diep in je schoenen. Houd dus op met uitstellen, ga ervoor zitten en maak gewoon een beginnetje. Een tweede algemene tip is om je verslag te maken in de vorm van een EPS-bestand, hierdoor is je verslag met alle besturingssystemen te openen. Een andere algemene tip is om te schrijven over een onderwerp wat je interesse wekt. Natuurlijk hebben we hier soms geen invloed op, als je een bepaalde opdracht voorgeschoteld krijgt. Probeer echter jezelf wijs te maken dat je het leuk vindt of zorg dat je kanten van het onderwerp belicht die wel interessant zijn.

Schrijfstijl

Dan vervolgens de schrijfstijl. Het is in elk geval belangrijk dat de lezer je kan volgen. Zorg dat je jouw eigen logica duidelijk laat zien, met alle tussenstappen van dien. Daarnaast is het aan te raden om een wetenschappelijke schrijfstijl te hanteren als dit gewenst is. Is dat niet het geval, dan is het alsnog aan te raden om zo formeel mogelijk te schrijven – al kun je dan wel af en toe wat losser taalgebruik gebruiken.

Vormgeving

Ten slotte: de vormgeving. Zorg dat het verslag er op-en-top verzorgd uitziet. Het oog wil natuurlijk ook wat. Zorg voor een net lettertype, gebruik mooie (scherpe) figuren wanneer deze aanvullend zijn, zorg voor consistentie en een goede bronvermelding.

Succes!